Konsten på Lugnets Skola

Molnportik, Fallande äpplen, Regnbågsfamilj

Bigert&Bergströms konstnärliga gestaltning
på Lugnets skola i Hammarby sjöstad.

För de 600 eleverna i Lugnets skola i Hammarby Sjöstad har konstnärsduon Bigert&Bergström skapat Molnportik, Fallande äpplen och Regnbågsfamilj - ett tredelat verk med moln, äpplen och regnrockar, där ljusskiftningar och speglingar ger liv och rörelse.

Konsten i Lugnets kombinerade skola/förskola ska vara lekfull men inte barnslig och kunna utforskas och väcka tankar under en lång skoltid. Konstnärerna vill uppmuntra till nyfikenhet och upptäckarglädje, det ska inte vara alltför lätt att läsa av de tre delarna i verken. Associationerna kan gå till frågor som klimat och samhälle, identitet, sagor och lärande.
I valvet som leder in till skolgården sänker sig nu molnen ned genom taket, likt gamla teatrars kulisser. Underdelen är blank rostfri plåt som speglas ner på betraktaren. Molnens sidor är vita men inuti finns lysrör som låter ljuset skifta med dygnets timmar.
I trapphuset finns tre meterhöga äpplen i olika stadier. Det högst upp är nästan helt men ju längre ner man kommer desto mer är uppätet. Frukten längst ner är bara en äppelskrutt. Såväl Kunskapens äpple som Newtons gravitationsexperiment kommer i tankarna. Frukten är av tunn plåt som blästrats till pudrig yta medan betten är polerat högblankt.
Runt matsalens ventilationsschakt hänger 60 ljusgenomsläppliga regnrockar i olika storlek och färg. Högst upp mellan rockarna finns en ljuskälla som skapar ett ljusspel genom de olika färgerna. Regnrockarna har sytts av kostymören Nina Sandström, känd för expressiva scenkläder på såväl Dramaten som Operan.
Konstnärsduon Bigert&Bergström har samarbetat sedan 1986 då de möttes under utbildningen vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. De har skapat en rad stora installationer och offentliga verk, ofta med utgångspunkt i mötet mellan människa, natur och teknologi. Ett av de senaste är Morgondagens väder (2012) på Stockholms centralstation, med sina hängande ”molekyler” som ändrar färg efter väderprognoserna.
Verkstitel: Molnportik, Fallande äpplen, Regnbågsfamilj
Material/Teknik: Blandteknik