Agnetas Rektorsrader

30 nov-17

Nu var det länge sedan ni hörde något från mig och att det blev just idag som jag äntligen kom till skott får jag tacka simskolan för. Efter tre timmar tillsammans med sexåringarna är jag alltid på topp och lyckan är total. Där kan man prata om en energikick trots två timmar i en 32 gradig bassäng. Jag har så mycket att berätta så kanske kommer det inte att räcka med en sida denna gång.

Igår hade vi vår traditionella lekdag och det blev en succè som vanligt, våra elever i åk 4-6 skötte sig exemplariskt och våra yngre elever är så stolta över sina faddrar.
Vi avslutade på skolgården och här kommer ett citat från ett mejl jag fick i morse
"Nu till gårdagens hämtning. Wow säger jag bara! Vilken otrolig upplevelse att se och höra alla barn och vuxna sjunga med i låten. X berättade att det var Lugnets egen låt.
Kan bara tala för mig själv men oj vad jag kände en värme spridas i mig. Tack för ett kanonjobb!"

Förra veckan var vårt Lilla elevråd hos sexåringarna för den årliga mösspåtagningen. Efter en genomgång av Lugnets gyllene ord delades en Lugnet-mössa ut till varje barn. Så lyckat!

Idag har femmorna haft en jobbmässa där en del av er föräldrar varit med och bidragit genom att berätta om ert yrke och svarat på en massa frågor som eleverna hade med sig.
Mässan är en del i vår Studie-och yrkesvägledning. Den planen finns på skolans hemsida.

Sexorna har genomfört de muntliga delarna i de nationella proven i svenska, engelska och matematik. Vi hade ordnat så att fyror och femmor var iväg på en so-dag med diverse studiebesök och aktiviteter och årskurs sex hade skolan för sig själva. Alla undervisande lärare i svenska, engelska och matematik deltog och eleverna hade egna tidsscheman. En väldigt lyckad dag har jag hört både från elever och pedagoger.
Femmorna undrar redan om de kan få göra lika nästa år, ett gott betyg till upplägget.

Fortsätter med sexorna, de som varit med från start. Som en del i vårt kvalitets-och utvecklingsarbete har vi bestämt att sexorna ska skriva brev till mig utifrån frågeställningen: Hur är det att vara elev på Lugnets skola?
Jag kommer sedan att plocka utsagor från breven och sortera dem efter en modell som heter Kulturanalys som kommer från Gunnar Berg professor i pedagogik. Det är en mer fördjupad utvärdering än enkäter.
Nu kan vi få fatt i helt andra saker än svaren i diverse enkäter. Breven har börjat ramla in i min mejlbox. En spännande läsning och ett ganska stort jobb ligger framför mig.
Eleverna, pedagogerna och föräldrar i åk6 kommer att få en rapport och en sammanställning av brevens utsagor. Om det faller väl ut kommer vi fortsätta att göra det i åk 6.

Nästa fredag bjuds åk 3 på Nobel-lunch i matsalen, en riktig festdag och tradition sedan några år tillbaka. Fyrorna står för Luciatågen den 13/12, även det en tradition.
Så till terminens sista högtidsdag Julmarknaden den 20 december kl. 15.30-17.00.
Efter omröstningar ute i alla hemvister har elevråden bestämt att alla pengar som kommer in ska gå till barncancerfonden.
Det kommer att vara möjligt att både swisha och betala kontant, mer information kommer via hemsida och veckobrev.

Förra gången jag skrev berättade jag om omorganisationen i åk 4 och så här en månad senare hör jag bara nöjda röster.
Allt blev så mycket bättre, en lugnare och mer lärande arbetssituation för såväl elever som pedagoger.

Jag och vaktmästare Mats håller på att uppdatera våra utrymningsplaner och på Lugnets allè har vi haft utrymningsövning, som flöt på bra.
Vi håller nu på med Hammarby fabriksväg som är betydligt svårare då alla som finns i huset ska ut via två trapphus.
Vi har kontakt med fastighetsägaren och jobbar på att även kunna använda våra vanliga ingångar mot gården.
Vi räknar med att vara klara före terminens slut så vi kan genomföra en planerad utrymning.

Som vanligt kommer några pekfingrar och önskemål från mig:
1. Husmötesdagarna(sista onsdagen i varje månad) då vi har jourfritids från 15.00 och under alla år vädjat till er föräldrar att försöka hämta era barn 14.45.
Vi ser under hösten en stor ökning av barn som behöver jourfritids, så snälla försök hjälpa varandra med hämtningar så jag kan få fortsätta att samla all personal samtidigt.
2. Hissen på Lugnets allè, vi får efter brandsynen påpekande att inte barnvagnar ska med upp och ställas vid hemvisterna. Jag vädjar till er med vagnar, lämna dem nere i entrèen.

Nu börjar jag närma mig slutet och vill lyfta allt som händer runt oss i samhället kopplat till kampanjen #metoo. Vi har höjt vår beredskap i skolledning och elevhälsoteam, vi kommer aktualisera Rädda barnens material Stopp min kropp som vi arbetat med tidigare och använda Jag och vi-tiden till detta tema. Det viktigaste för oss är att vara lyhörda och fånga upp elevers och vuxnas eventuella reaktioner. Alla kommer att komma i kontakt med dessa upprop. Det är en omvälvande tid som i grund och botten handlar om allas lika värde och ömsesidig respekt där ett nej alltid är ett nej oavsett vad det gäller och att alla har rätt till sin egen kropp. I vår vardag är det inte OK att ligga i högar och skojbrottas då det nästan alltid finns någon som inte tycker det är ok men inte törs säga ifrån.

Stort och smått, så kan jag nog sammanfatta detta brev och avslutningsvis vill jag berätta om ett samtal jag hade med några barn i åk1 nu på morgonen. Först pratade vi om att vara bra på något och vad det innebär. Att vi gärna gör mer av det som vi är bra på och helst undviker det som är svårt och vi är mindre bra på. Då säger ett barn, du är bra på att vara rektor. Så nu kommer jag att vara rektor ännu mer och förhoppningsvis bli en ännu bättre rektor. Som tur är har jag en efterträdare som nu går i åk1. Det gäller alltså att hålla ut ganska många år till, långt efter min pension. Underbart att höra en sjuåring som vill bli rektor på Lugnet efter mig.

Allt gott till er i höstmörkret tills vi förhoppningsvis möts på julmarknaden.

Agneta

Kategorier: